Blog

 

badania laboratoryjne

Zalety ez z polistyrenu

Ezy to proste przyrządy laboratoryjne, które służą do przenoszenia materiałów mikrobiologicznych. Precyzyjne przenoszenie próbek możliwe jest dzięki ich charakterystycznej budowie. Ezy zakończone są specjalnymi oczkami (pętelkami) o różnej średnicy. Mogą być wykonywane z różnych materiałów od metali po tworzywa sztuczne. Obecnie jednak dużym uznaniem cieszą się jednorazowe ezy z polistyrenu. Co wyróżnia przyrządy wykonane z tego materiału? Poniżej wyjaśniamy, czym się charakteryzują.

Czytaj więcej...

labolatorium

Jakie wyroby medyczne do diagnostyki są niezbędne w laboratorium?

Wyroby medyczne do diagnostyki w zależności od specyfiki laboratoriów oraz rodzaju i zakresu prowadzonych przez nie badań mogą się różnić. Wyposażenie laboratoriów dzieli się na wyposażenie podstawowe, wyposażenie ułatwiające pobieranie materiałów oraz aparaturę pomiarowo-badawczą. Aparatura pomiarowo-badawcza może pełnić różne funkcje, dlatego nie w każdym laboratorium jest taka sama. Jednakowe w większości jednostek badawczych są za to elementy wyposażenia podstawowego oraz ułatwiającego pobieranie materiałów. O jakich wyrobach diagnostycznych mowa? Sprawdzamy w dalszej części artykułu.

Czytaj więcej...

cnc

Jakie możliwości daje nowoczesna obróbka CNC?

Tace barmańskie to atrybuty każdego lokalu gastronomicznego, w którym posiłki i napoje donosi się do stolików. Tace barmańskie usprawniają wydawanie posiłków oraz wpływają na komfort pracy obsługi. Dzięki nim kelnerzy i kelnerki mogą swobodnie przenosić po kilka talerzy, filiżanek lub kufli na raz, bez obaw o wylanie napojów czy zgubienie dodatków. Na rynku znaleźć można wiele rodzajów tac, które różnią się wielkością, kształtem, designem oraz materiałem, z jakiego zostały wykonane. Które z nich wybrać, by ułatwić pracę obsłudze restauracji i pubów? Poniżej podpowiadamy, czym warto się kierować przy zakupie tac barmańskich.

Czytaj więcej...

kelnerka z tacą

Dzięki czemu naczynia przenoszone na tacach się nie ślizgają?

Wiele lokali gastronomicznych – restauracji, barów oraz kawiarni – obsługuje gości, którzy zajmują miejsca przy stolikach. By dostarczyć im zamówione potrawy, a zwłaszcza napoje konieczne będzie zwykle skorzystanie z tac gastronomicznych. Najczęściej są one wytwarzane z tworzywa sztucznego, a ich specyfika sprawia, że stają się znakomitym nośnikiem reklamowym, są także niezwykle praktyczne, dzięki rozwiązaniom, które eliminują ryzyko, że niesione naczynie przemieści się lub upadnie. Przyjrzyjmy się bliżej zastosowaniu tac i ich właściwościom.

Czytaj więcej...

roślina w dłoniach ludzi

Ekotrendy w produkcji detali z tworzyw sztucznych

Przemysł tworzyw sztucznych wykorzystuje współcześnie szereg innowacyjnych rozwiązań, które pozwalają na produkcję wyrobów dostosowanych nie tylko do potrzeb użytkowników, ale również wyzwań z zakresu ekologii. Jednocześnie to właśnie tego rodzaju produkty zaliczane są do grupy wyrobów w znacznej mierze zagrażających środowisku naturalnemu. Dlatego też obecnie w szczególny sposób dąży się do tego, aby tworzywa sztuczne nadal przynosiły korzyści społeczne, wywierając przy tym pozytywny wpływ na środowisko naturalne. Czy to możliwe?

Czytaj więcej...

ekspedientka w piekarni

Dlaczego podstawka wydawcza to niezbędny element wyposażenia lady sklepowej?

Wyobraźmy sobie następującą sytuację – nie będzie to trudne, ponieważ był w niej każdy. Jesteśmy w sklepie. Płacimy za kupione produkty. Wyciągamy gotówkę i kierujemy rękę w kierunku kasjera… Co teraz? Podać mu pieniądze do ręki? Jeżeli trzymamy drobne, może się to skończyć rozsypaniem ich po całej ladzie – tak samo jak położenie ich bezpośrednio na niej. Właśnie by temu zapobiec, istnieje bilownica. Podstawka wydawcza to swego rodzaju epicentrum sklepowej lady, ponieważ lada ta istnieje, żeby płacić i przyjmować zapłatę – a miejsce gotówki jest na podstawce właśnie.

Czytaj więcej...

pojemnik na mocz

Jakie standardy powinny spełniać pojemniki na mocz?

W życiu robimy wiele badań, czasem z powodu choroby, a czasem po to, aby przed chorobą się uchronić. Badania takie często mogą być bardzo specjalistyczne, wykonywane za pomocą bardzo skomplikowanych urządzeń i wymagające sporej wiedzy medycznej czy bakteriologicznej.  Jednak nawet najlepsze urządzenia i najwięksi specjaliści nie pomogą, jeśli próbka do badania będzie niewłaściwie przechowywana albo skażona czynnikami zewnętrznymi. Dlatego tak istotne są specjalne pojemniki do przechowywania i transportu różnego rodzaju próbek. Dziś spróbujemy odpowiedzieć na pytanie jakie standardy powinny spełniać pojemniki na próbki moczu i jakie ich rodzaje możemy spotkać.

Czytaj więcej...

kelner z tacą

Pięć cech dobrych tac kelnerskich

W zawodzie kelnera same umiejętności, wiedza i doświadczenie to za mało. Równie ważne są akcesoria oraz sprzęt, który wykorzystuje w swojej pracy. Najważniejsza jest taca. Sprawdź, jakimi cechami charakteryzuje się dobra taca kelnerska oraz kogo określimy mianem dobrego kelnera.

Czytaj więcej...

bilonownica

Z jakich materiałów wykonuje się bilonownice?

Prowadzenie działalności handlowej lub usługowej to nie tylko konieczność zadbania o główne czynniki napędzające sprzedaż – odpowiednią jakość proponowanej oferty, korzystne ceny, stworzenie właściwej atmosfery oraz zagwarantowanie dobrego poziomu obsługi, ale również intensywna działalność reklamowa.

Czytaj więcej...

probówki

Jakie znaczenie w badaniach laboratoryjnych mają probówki?

Trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek badania laboratoryjne bez użycia probówek. Sprawdź, do czego służą oraz jakie rodzaje probówek wyróżniamy.

Czytaj więcej...